Insider Risico

Insider risico is het gevaar dat iemand binnen uw organisatie zijn of haar geautoriseerde toegang of bekendheid met interne controles gebruikt om schade toe te brengen aan de organisatie.

insider threat

Wat is insider risico?

Als het gaat over insider risico, spreken we over het risico dat een insider zijn of haar geautoriseerde toegang tot een organisatie of zijn of haar bekendheid met interne controles gebruikt om van binnenuit schade te berokkenen. Deze insiders kunnen zelf gemotiveerd of gemanipuleerd zijn om acties uit te voeren die de organisatie beschadigen, maar onbedoelde insiders kunnen ook per ongeluk de werking van een organisatie verstoren.

Insider risico omvat in ieder geval de volgende categorieën: sabotage, spionage, openbaarmaking van geheime informatie, geweld op de werkplek, fraude, handel met voorkennis, en diefstal van gegevens, die alle aanwezige sectoren treffen.

Vergroot uw kennis over insider risico op Signpost Six Academy.

Hoe ontstaat insider risico?

Er zijn vier belangrijke factoren die hebben geleid tot een toename aan insider incidenten en aggressievere aanpak in het verkrijgen van geheime informatie van organisaties. Dat zijn de verbetering van omgevingsbeveiliging, ontwikkelingen in netwerktechnologie, De evolutie van modus operandi en tot slot, de toegenomen spanningen tussen natiestaten. 

Insider risico kan voorkomen op verschillende manieren. In de meeste gevallen van incidenten door bewuste insiders worden deze gepleegd door technisch onderlegde medewerkers. De insider in zulke gevallen heeft de vaardigheden en ervaring om de organisatie schade te berokkenen en vervolgens zijn of haar sporen te wissen. In situaties waarin het contract van een insider is beëindigd handelt hij of zij over het algemeen binnen dertig dagen voor het einde van het contract, dit is in de meeste gevallen mogelijk door het gebrek aan fysieke en technische controle. Naast onjuiste off-boarding kan dit het risico op insider incidenten vergroten.

Insider Bedrohung or Insider Threat

De verschillende soorten insider risico

Insider risico’s omvatten een breed scala aan dreigingen die ontstaan vanuit de organisatie. Deze dreigingen in hoge mate verschillen qua aard en potentiële impact op de infrastructuur en data van een organisatie.

 1. Kwaadwillende insiders: medewerkers of derden met toegang die opzettelijk schade toebrengen aan een organisatie, voor eigen gewin of andere motieven.
 2. Onopzettelijke insiders: individuen die onbewust kwetsbaarheden creëren door onoplettendheid of gebrek aan bewustzijn.
 3. Diefstal van toegangsgegevens: aanvallers kunnen toegang krijgen tot een organisatie door de toegangsgegevens van legitieme gebruikers te stelen.
 4. Misbruik van privileges: gebruikers die hun toegangsrechten tot gevoelige informatie of systemen misbruiken.
 5. Social engineering: aanvallers die werknemers manipuleren om vertrouwelijke informatie vrij te geven of ongeautoriseerde toegang te verlenen.
 6. Spionage: individuen die een organisatie infiltreren om gevoelige gegevens, intellectueel eigendom of handelsgeheimen te stelen.
 7. Insider samenzwering: twee of meer insiders die samenwerken om de veiligheid van een organisatie in gevaar te brengen.

Hoe kunnen insider risico’s uw organisatie bedreigen?

Insider risico’s manifesteren zich op verschillende manieren en kunnen significante schade toebrengen aan de operatie, reputatie en financiële situatie van een organisatie. Het begrijpen van de verschillende soorten insider risico is essentieel om bedreigingen effectief te kunnen voorkomen en mitigeren.

Voorbeelden van insider risico in de praktijk

 • Data diefstal – insiders kunnen gevoelige data stelen, zoals klantgegevens en intellectueel eigendom, met een verlies aan concurrentievoordeel en reputatieschade voor een organisatie tot gevolg.
 • Sabotage – ontevreden insiders kunnen werkzaamheden verstoren of schade toebrengen aan systemen en hiermee verlies aan productiviteit, hoge reparatiekosten en stilvallen van de organisatie veroorzaken.
 • Compliance overtredingen – insider handelingen kunnen leiden tot overtreding van verordeningen met boetes, straffen en verlies van vertrouwen bij klanten als resultaat.

Het gevaar van het niet voorkomen van insider risico
Het niet voorkomen van bedreigingen van binnenuit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor een organisatie, waaronder financiële verliezen, reputatieschade, verlies van klanten en mogelijke juridische gevolgen. Proactieve aanpak van bedreigingen van binnenuit is cruciaal voor het behoud van een veilige en stabiele bedrijfsomgeving.

Hoe kunt u deze insider risico’s detecteren en beperken?

Tijdige detectie en preventie van bedreigingen van binnenuit zijn essentieel voor het beschermen van de bedrijfsmiddelen van een organisatie en het handhaven van een veilige bedrijfsomgeving. Bewustzijn van de verschillende indicatoren en implementatie van effectieve strategieën kan het insider risico tot een minimum beperken.

Indicatoren van insider risico

 • Ongewone of ongeautoriseerde toegang tot gevoelige data of systemen
 • Afwijkingen in gedrag of toegangspatronen
 • Pogingen om veiligheidscontroles of beleid te omzeilen
 • Onverklaarbare overdracht van gegevens of verdachte communicatie
 • Signalen van ontevredenheid of mogelijke insider samenzwering

Mogelijkheden om insider risico te beperken

 • Training van werknemers: Verzorg regelmatig voorlichting voor werknemers  over de beste praktijken op het gebied van beveiliging, insider risico en het belang van een veilige werkomgeving 
 • Toegang controles: Implementeer rolgebaseerde toegangscontroles, zorg ervoor dat werknemers de minimaal noodzakelijke toegang hebben om hun taken uit te voeren en controleer regelmatig de toegangsrechten.

Data encryptie: Versleutel gevoelige gegevens om ze te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, zelfs als een insider er in slaagt om andere beveiligingsmaatregelen te omzeilen.

Het insider risico programma van Signpost Six

Bij Signpost Six ontwikkelen we oplossingen voor u, met u. We hebben een reeks ervaren consultants die klanten helpen succesvol te zijn met advies op maat en managementondersteuning. Voor een adequatee bescherming tegen insider risico’s leggen we de nadruk op preventie. Zo kunnen organisaties hun eerste en belangrijkste zorgplicht ten opzichte van hun werknemers vervullen. Of het nu gaat om advies over het opzetten van een insider risico programma, het beoordelen van de volwassenheid van een bestaand programma, het benchmarken van uw programma of het in vertrouwen bespreken van een gevoelige situatie – wij staan klaar om ondersteuning te bieden. Bent u geïnteresseerd in het beperken insider risico op uw werkplek?

Beoordeling

Insider risico analyse & beoordeling

Om te begrijpen waar u naartoe moet, moet u eerst begrijpen waar u bent. Veel bedrijven beoordelen al elementen van het insider risico afzonderlijk, maar evalueren zelden hoe deze tegenmaatregelen kunnen worden gecombineerd tot een complete aanpak. Dat is onze specialiteit. We analyseren bedreigingen, de organisatorische context en de huidige maturiteit van tegenmaatregelen om hiaten te identificeren die de organisatie blootstellen aan onnodige risico's.

Phase I

Ontwerp

Insider risico strategie en routekaart met prioriteiten

De analyse van de tekortkomingen uit Fase I vormt de basis voor het ontwerp van een programma voor de beperking van insider risico's. We werken met u samen om inzicht te krijgen in uw cultuur en de gevoeligheden van belanghebbenden en helpen zo de initiële programma strategie en het stappenplan vorm te geven.

Phase II

Implementatie

Uitvoering van het insider risico programma

Het harde werk van de implementatie vereist snelle resultaten en een aanhoudend momentum. In deze fase kunnen we de rol van interim programmamanager op ons nemen, het programma opzetten en het overdragen aan uw team voor insider risico zodra het functioneel en getraind is. Binnen het programma werken wij alle documenten uit die nodig zijn voor effectieve uitvoering van het programma: governance charters, beleid, op maat gemaakte metrics, run books en andere nuttige documenten. We hebben ook tal van trainingsopties om de eerste (en laatste!) stakeholder aan boord te krijgen.

Phase III

FAQ

Onopzettelijke insiders worden vaak beschouwd als de meest voorkomende vorm van insider incidenten. Deze personen creëren onopzettelijk zwakke plekken in de beveiliging door onachtzaamheid, gebrek aan bewustzijn of menselijke fouten, met als gevolg inbreuk op gevoelige gegevens of compromittering van systemen.

Er zijn verschillende soorten insider risico, waaronder kwaadwillende insiders, onopzettelijke insiders, diefstal van referenties, misbruik van privileges, social engineering, spionage en samenspanning van insiders. De bedreigingen kunnen aanzienlijk verschillen in hun aard, bedoelingen en potentiële impact op een organisatie.

Insider incidenten kunnen een organisatie op verschillende manieren aanzienlijke schade berokkenen, zoals:

 • Financiële schade door datalekken, systeemuitval of herstelwerkzaamheden
 • Schade aan de reputatie, die kan leiden tot verlies van klanten of zakelijke partnerships
 • Verlies van gevoelige gegevens, waaronder intellectueel eigendom of klantinformatie
 • Overtredingen van wettelijke vereisten, met boetes of andere sancties tot gevolg
 • Verstoring van de bedrijfsvoering, met gevolgen voor productiviteit en efficiëntie
Shopping Bag 0